El nostre projecte d’escola, com a projecte viu i en constant procés de reflexió i creixement, implica una acurada detecció de necessitats d’aprenentatge de l’equip i de la institució.
Per tal de garantir la connexió, la cohesió i la coherència amb els principis fonamentals del projecte i el creixement integral i global de l’escola, l’equip directiu ha de vetllar per mantenir, afavorir i impulsar processos d’aprenentatge de l’equip i de la institució, sempre des d’una coherència formativa.
Per tal de garantir la connexió, la cohesió i la coherència amb els principis fonamentals del projecte i el creixement integral i global de l’escola, l’equip directiu ha de vetllar per mantenir, afavorir i impulsar processos d’aprenentatge de l’equip i de la institució, sempre des d’una coherència formativa.
Entenem la formació de l’equip docent com una responsabilitat personal i professional que és un factor clau de qualificació de qualsevol experiència educativa i que és un dret de totes les persones de la comunitat educativa: el professorat té el dret de rebre formació com a condició indispensable per renovar i actualitzar les seves pràctiques educatives i per poder, així, interactuar amb els infants de manera cada vegada més conscient; els infants i les famílies tenen el dret de tenir un mestre o una mestra competent, que sigui capaç d’entrar en una relació de constant escolta de la realitat en la contínua transformació en la què els nens i les nenes viuen, i actualitzar les seves pràctiques a partir de processos de reflexió que es generen a través de trobades en què es comparteixen nous coneixements.
Aquesta formació del professorat es valora al voltant del que passa a l’escola en el dia a dia, amb la finalitat de reconèixer que el context més real que pot generar processos de reflexió i que fomenten un creixement professional i personal és aquell que és real, proper i significatiu pel professorat.
Entenem l’escola com un organisme viu i autopoiètic que s’enriqueix de l’intercanvi amb l’exterior, però també amb les accions i actituds de les persones que la integren. Per tal que l’actitud general de l’equip afavoreixi els processos d’aprenentatge, la flexibilitat i la capacitat d’adaptació als canvis, cal que hi hagi unes persones que liderin aquests processos i vetllin per activar-los i mantenir-los. D’aquesta manera, una funció prioritària i fonamental de l’equip directiu serà la creació d’oportunitats, espais i temps per afavorir aquests processos.
Aquesta tasca la concretem amb les següents funcions:
- Creació, manteniment i enriquiment de la biblioteca pedagògica de l’escola, de manera que aquest espai representi aquesta intenció col·lectiva d’aprendre i fomenti l’estudi i l’aprenentatge de l’equip de mestres, i sigui un reflex de la vitalitat dels processos d’aprenentatge del professorat que habita l’escola.
- Organitzar visites i estades a altres projectes i escoles que puguin ser fonts d’inspiració, i traspàs d’experiències a l’equip.
- Impulsar i fomentar els claustres o cicles pedagògics de caràcter formatiu.
- Crear espais per a la reflexió compartida de l’equip.
- Fomentar l’intercanvi d’experiències entre membres de l’equip de nivells i de cicles diferents de manera que les pràctiques docents i experiències d’altres cicles o nivells, arribin a moltes persones de l’equip. En aquest sentit, es tracta d’un intercanvi que també es pot afavorir des de la documentació, la comunicació i l’observació. Calen, per tant, espais de comunicació i intercanvi d’idees.
- Fomentar l’observació, la documentació i la comunicació de processos d’aprenentatge de l’equip i de l’alumnat. L’Equip Directiu ha de ser l’agent principal de foment i estímul dels processos d’observació, documentació i comunicació, creant una literatura pedagògica per tal de deixar història i referents vius i significatius dels processos i de les vivències a l’escola.
- Coordinar l’intercanvi d’experiències amb altres escoles, fomentant les visites i estades amb la finalitat de compartir vivències i experiències, així com accions educatives de referència, amb la finalitat d’enriquiments mutus.
- Coordinació amb les persones assessores externes per tenir mirades més àmplies i disposar de més elements crítics per valorar i afavorir els processos dels infants com a equip.
- Propostes de lectures, articles o xerrades de persones externes, especialistes en temes concrets i d’interès per a l’equip i per al creixement del Projecte Educatiu de l’escola.
El nostre projecte d’escola, com a projecte viu i en constant procés de reflexió i creixement, implica una acurada detecció de necessitats d’aprenentatge de l’equip i de la institució. Aquests processos orgànics són propis d’una escola que es manté flexible a la vida, entenent les dificultats com oportunitats per a la revisió, la reflexió i l’ampliació dels nostres coneixements i de la nostra experiència professional.
En aquest sentit, l’Equip Directiu haurà d’atendre les demandes i les necessitats d’assessorament i formació que sorgeixin de l’equip o que detecti com a necessàries el mateix Equip Directiu; també haurà de liderar i impulsar la formació i el seguiment de les persones que s’incorporen al projecte que, partint de la importància de donar temps a aquestes persones ja que la majoria senten un trencament dels esquemes habituals en incorporar-se a la nostra escola, caldrà acompanyar-les de manera específica i especial en tots els sentits. Per tant, caldrà organitzar trobades de reflexió per compartir temes i coordinar i organitzar grups de treball enfocats a la recerca de respostes a necessitats o dificultats concretes.