Quan les mestres vam començar a crear l’escola teníem molt clar que volíem crear una autèntica comunitat, de manera que l’escola fos un espai obert a les famílies. És per aquest motiu que l’escola sempre està oberta a les famílies (algunes franges amb acompanyament directe als infants i altres per compartir amb altres pares i mares). Els familiars tenen un espai a l’escola, al que anomenem “L’espai familiar”, on poden estar-se sempre que els vingui de gust. És un ambient acollidor on es pot fer un cafè, llegir o xerrar i permet que les famílies es coneguin millor. Aquest espai és un gran motor de l’escola, ja que hi sorgeixen moltes idees, i afavoreix la participació de les famílies i la comunicació amb les mestres. És habitual trobar una mestra a l’espai familiar parlant amb els pares i mares que hi ha en aquell moment simplement perquè passava per allà i s’hi ha aturat. Per nosaltres, aquests moments són rics i imprescindibles per sentir que, junts i juntes, estem creant un projecte molt familiar i proper entre totes les persones que formem la comunitat educativa.

Amb el temps, l’escola ha esdevingut un espai de confiança i familiaritat i valorem molt els vincles afectius que s’han anat creant amb les famílies ja que seran un fonament molt fort pel projecte i per la posterior incorporació de noves famílies i nous infants. Vivim amb il·lusió l’acollida de les noves famílies i amb la confiança que tan aviat com ho visquin, sentiran que a l’escola hi tenen un lloc important i que el reconeixement per part de tota la comunitat que ja formem és gran.

La majoria de persones que visiten l’escola expressen admiració per la manera com les famílies estan implicades en el dia a dia de l’escola, per com viuen els pares i mares l’escola, per com senten que per a ells és una manera de viure, per com confien en l’equip de mestres, per com col·laboren per ajudar al creixement, per com s’interessen per formar-se a l’escoleta per tal de poder acompanyar amb una nova mirada els seus fills i filles a casa i a l’escola i pel gran respecte que les mestres sentim per les famílies. Per nosaltres és gran i, possiblement, el motor més ric que tenim en aquest moment i que dóna un sentit real a l’escola com a projecte de vida dels infants, famílies i mestres.

Article al Cafè Pedagògic “L’escola oberta a les famílies”

Article al Cafè Pedagògic: “Laberint de miralls”

REFLEXIONS I PENSAMENTS… COM VIVIM LES MESTRES EL COMPARTIR TANT AMB LES FAMÍLIES…

Em va encantar veure que tants pares i mares estàveu allà, donant-nos suport, ajudant-nos…i en definitiva, col·laborant amb nosaltres, conjuntament.

Ja sabia que l’escola tenia aquestes famílies tan canyeres, però no deixa de sorprendre’m la implicació que teniu i l’acompanyament que esteu fent als vostres fills i filles…i a nosaltres!

Em va emocionar veure’us allà durant el matí, durant la tarda, parlant a les reunions, acompanyant-nos i recolzant-nos en un dissabte de feina…

Per nosaltres ja comença a ser normal, però jo no vull deixar de recordar que en la majoria dels casos això no és així. Poques vegades famílies i escola treballen tant conjuntament i de manera tant real i autèntica com ho estem fent nosaltres al Congrés Indians. I vull seguir recordant que això no és el més freqüent per poder continuar emocionant-me en moments com aquests!

Moltes gràcies a tots i totes, em sento molt feliç d’estar visquent tot això.

Susana, mestra de l’escola