Article “Petit cinema: un projecte de cinema a l’escola o una altra manera de respectar la mirada de l’infant” al Cafè Pedagògic.

Des del curs 2010-2011 participem com a escola al projecte “Petit Cinema en curs” que promou l’associació a bao a qu. Aquest projecte, que es pot considerar el germà petit de “Cinema en curs” que porta una trajectòria més que consolidada a diversos centres de Catalunya, posa en xarxa el treball amb el cinema i els audiovisuals que es realitza a diversos centres catalans en els primers nivells d’escolarització tenint en compte una sèrie de criteris comuns i propis que es formulen en el marc d’un grup de treball.

L’objectiu és familiaritzar als infants amb una sèrie de qüestions pròpies del llenguatge audiovisual com poden ser l’enquadrament, el punt de vista, el color, la llum, el fons, el moviment, etc. No obstant, cal dir i és important destacar, que el projecte “Petit Cinema en curs” i el seu enfocament particular van molt més enllà, ja que aquest projecte pretén treballar a partir de la realitat que envolta al propi infant i la descoberta de la seva quotidianitat.

Així doncs, del que es tracta és de convidar a l’infant a fer una passejada pels seus paisatges interiors, descobrir les seves emocions i trobar formes d’expressar-les a partir del seu entorn comú amb l’ajuda del llenguatge audiovisual. El que es pretén és potenciar un tipus de mirada que va més enllà i descobreix la bellesa de les coses petites, dels detalls que ens envolten i s’admira de com un raig de llum pot canviar un ambient, descobreix els colors que hi ha amagats a l’entorn i l’emoció que s’amaga en cada racó del nostres pati, la nostra escola, el nostre barri o la nostra ciutat.

“Petit Cinema en curs” és un joc molt seriós que proposa una recerca constant de la bellesa i la poesia quotidiana que ens ajuda a trobar sentit a la nostra vida, ens ajuda a trobar-nos a nosaltres mateixos i a meravellar-nos amb els altres. Proposa aturar el temps, aturar el nostre propi ritme per descobrir el més petit i entendre que, precisament, el més petit és el més gran.

Treballant la imatge,tenint en compte aquests criteris, els infants capten aquests instants màgics i aprenen a llegir no només productes audiovisuals, sinó a interpretar la natura, els seus processos i l’organització del temps i dels cicles de vida. I és que “Petit Cinema en curs” és un projecte interdisciplinar que motiva a l’expressivitat a través dels diversos llenguatges i a buscar codis i significats que permetin interpretar el món.

És, per tant, un repte que plantegem als infants: el repte de ser ells mateixos i meravellar-se amb l’essència de la vida que els envolta, que està dins seu i que es troba en tots nosaltres.

Per veure el bloc comú a tots els centres que duem a terme el projecte durant el  present curs, clica aquí

Altres articles relacionats:

Transformant la mirada: el cinema a l’aula.

Cinema en curs: transformant la mirada.

Pots veure un recull d’imatges fetes pels infants durant aquest curs a la nostra galeria de Flickr, si vols anar-hi clica aquí