MOMENTS DE REBUDA

Els infants d’infantil arriben a l’escola entre les 9 i les 10 del matí, i els de primària entre les 9.00 i les 9.10. Aquesta primera franja del dia està destinada a Ambients Lliures (infantil) i els nens i nenes poden gaudir de l’acompanyament de les seves famílies; els de primària fan espai de grup o circulació entre el mateix nivell.

Una mica abans de les 10 comencen els comiats dels pares i mares d’infantil que han compartit aquesta estona amb els seus fills i filles, i l’escola esdevé un espai d’infants, mestres, voluntaris i voluntàries i famílies acompanyants per aquell matí. Aquests comiats són individualitzats, i les mestres acompanyem els infants que ho necessiten a l’hora de dir adéu als seus familiars.

ASSEMBLEA DEL MATÍ I AMBIENT DE REFERÈNCIA

Després de recollir, cada infant ha d’anar al seu ambient de referència, on es troba amb la seva tutora i amb el seu grup classe. En aquesta franja, l’ambient no és un espai de lliure circulació sinó que és on es duu a terme l’assemblea del matí i els infants de cada grup esmorzen junts. És un moment per treballar en grup més reduït i per aprofundir en la identitat i pertinença de grup. També serveix perquè els infants consolidin vincles afectius amb la seva mestra tutora en un espai més recollit.

AMBIENTS LLIURES D’APRENENTATGE I CONVIVÈNCIA

En aquesta segona franja, a més dels ambients interiors, sempre hi ha obert un ambient exterior que també té la funció d’ambient de lliure circulació. Cada dia es va alternant l’obertura dels ambients, de manera que oferim als infants la possibilitat de descoberta de diferents espais de l’escola, el treball amb diferents materials, la circulació per temàtiques diverses… En aquesta franja sempre s’obren diferents ambients.

TANCAMENT I AMBIENT DE REFERÈNCIA

Quan es tanquen els ambients com a “Ambients lliures” i cada infant ha de tornar al seu ambient de referència amb els seus companys i companyes d’ambient i amb la seva tutora. Es duu a terme una activitat relaxada de tancament, mentre els familiars dels infants que van a dinar a casa van entrant a l’ambient per recollir els seus fills i filles i marxar a casa. És el moment en què els acompanyants de menjador van arribant als ambients i els infants que es queden a dinar van cap al menjador de l’escola.

MIGDIA

De 14.00 a 16.30 a l’escola hi ha l’espai de menjador. Els infants dinen i, quan han acabat, tenen diverses possibilitats. Poden anar a l’ambient de dormir o poden escollir un altre espai de circulació lliure: o bé el pati o l’ambient o ambients interiors que s’obren aquell dia.

A les 16.15 els infants que han dinat a l’escola tornen al seu ambient de referència amb els seus companys i companyes de grup i amb l’acompanyant de menjador de referència. Els familiars van entrant als ambients a buscar els seus infants, i és una franja en què els nens i nenes poden estar a l’escola amb els seus pares, mares… compartint el que han fet durant el dia. La sortida és relaxada, de manera que cada infant va sortint amb la persona que l’ha vingut a buscar d’una manera tranquil·la, quan sent que ja ha acomiadat el dia a l’escola.