Hola! Sóc l’Alba i he estat uns mesos de pràctiques a l’escola, concretament a l’ambient d’Alexandria. M’agradaria compartir un tros d’aquesta experiència tan bonica que he viscut amb tots i totes vosaltres, perquè en gaudiu tant com he gaudit jo.

Aquesta última setmana, a l’ambient d’Alexandria, ens hem endinsat en un món màgic a través d’uns petits personatges. Aquests titelles, fets amb culleres de plàstic, han donat vida a infants, adults i fins i tot a personatges més insòlits, com vampirs.

Estos objetos, movidos mediante diferentes técnicas, consiguen llegar a la expresión absoluta de la vida por medio del manipulador, que, como una matriz inagotable, se prolonga más allá del cordón umbilical en un ser profundamente diferente a él mismo y, sin embargo, él mismo todavía (Badiou).

Tot comença al taller de comunicació, explicant una versió del conte En Marc i la Pilota. En Marc, el Pare, l’Àfrica, en Pèl de punta, la Floretes i la Cuetes són els protagonistes d’aquest conte.

Després de conèixer els protagonistes del conte, és el moment en què cadascú comença a crear els seus propis personatges! Posem damunt la taula les culleretes, les tisores, els retoladors permanents, els teixits, els fils i… les seves ments i mans creadores comencen a funcionar.

Quina cara fa el meu titella?”

Segons la cara i els vestits dels titelles, ens pensem els seus noms. Els més aclamats han estat Marc, Flors o Floretes (en honor als protagonistes del conte) i noms de germans, pares, cosins o els propis noms. 

Cadascú crea segons les seves necessitats. Hi ha infants que volen fer tota una família de titelles; d’altres que en fan un i tenen ganes, de seguida, de posar-se a jugar amb ell.

Inicien un preciós joc de representació  creant les seves pròpies històries:

Històries de vaixells

Històries de dracs 

 De princeses, de lluites i d’amics…

Per acabar el taller, hem fet una assemblea i hem presentat els nostres personatges.

Durant els matins següents, seguim explorant les possibilitats d’aquest material en les provocacions de l’ambient. Hem inclòs, juntament amb el material per fer els titelles, il·lustracions del conte En Marc i la pilota, que havíem explicat al taller i les hem plastificat i subjectat a la paret de l’ambient amb imans, perquè es puguin moure fàcilment.

 Surten més titelles per tots els gustos: 

Com que el matí és més llarg, observem com els infants també passen més estona a l’espai de representació i hi esdevenen històries d’allò més màgiques.

L’Àfrica està enamorada d’en Pèl de punta i en Marc, el seu amic li revela el secret. Ell diu que és una mica pesada, però finalment… acabem celebrant el seu casament!!!”  

 Al cap d’una estona, hi ha més infants que s’acosten interessats i la història va evolucionant amb els nous personatges i les noves ments.

Ara la taula és la terra, però hi ha precipicis per tot arreu i si els titelles es despisten cauen a l’aigua! Sort en tenen d’uns dracs màgics que volen i els rescaten i els tornen a dur a la terra…

 Al cap d’una estona, decideixen que els titelles necessiten una casa i els en construeixen una de molt moderna!

Tots plegats hem participat en una proposta molt creativa i complerta utilitzant la imaginació per transformar una cullera en un personatge, la motricitat fina (retallar, fer nusos, enganxar) per crear-los i la inventiva per donar-los vida i desenvolupar una història.

Ha estat una experiència molt positiva poder observar i viure amb els infants aquest món de fantasia construït amb les seves ments, amb les seves mans i amb els seus cors. Com sempre, d’una manera molt natural i relaxada, els infants han gaudit del seu joc amb els seus amics, i també amb els titelles!

 

En agraïment per tot el que m’emporto,

Alba Gurrera