“Hem de donar als infants l’oportunitat de sentir abans de comprendre, d’experimentar abans de conèixer, ja que no hi ha res en la intel·ligència que no hagi passat abans pels sentits”

“El cervell no es veu capaç de sentir si es troba  en un buit sensorial “

Jean Piaget

L’entorn és una font de motivació per als infants. Mitjançant els sentits, els infants interpreten el món que els envolta i configuren la seva realitat. El taller de món sensorial pretén que els infants es facin conscients de  les sensacions i percepcions que reben a través dels sentits.

Per tat, amb aquest taller volem oferir als infants l’oportunitat d’experimentar amb els cinc sentits, generant respostes espontànies o sensacions traspassades a les paraules.

Quan  proposem als infants que les seves mans siguin els seus ulls, coneixen les qualitats  essencials dels cossos  i  del seu voltant utilitzant un sentit més.

El taller de món sensorial comença amb un petita assemblea que aprofitem per presentar materials Montessori . En aquest cas presentem la Torre Rosa i les seves qualitats ,proposant un treball de les dimensions mitjançat la percepció visual  i tàctil. Aquest material està ple de possibilitats  però pels infants és molt important la peça control que els orienta en la seva pròpia autocorrecció.

123També han començat a experimentar amb els encaixos i les bosses màgiques.

encaixosbossesAl món sensorial també es troben amb la taula d’experimentació plena de farina, la taula dels imans i les llavors.

98106713

imansEl món que se´ls apropa va evolucionant i justament la Isabel, mestra en pràctiques, a fet una intervenció a aquest taller convertint la taula de farina en un taula de sensacions cítriques. Han aparegut olors per ampliar el ventall d’experiències del món del olfacte. I una nova provocació sonora.

11

21

16

Una catifa sensorial amb diferents textures que els porta a connectar amb  sensacions bàsiques i reconèixer el que els agrada i el que no.

1719

20

I per acabar , un petit recull de les paraules dels infants que acompanyen aquestes sensacions:

“Sento la terra”

“Algunes fan música i altres no”

“La sorra està freda”

“M’agrada molt estar a aquesta sorra perquè es freda i suau”

“Sento pedres “

“És molt suau, suau”

“Ai pincha, a mi no me gusta pincharme”

“fa pessigolles i m’agrada molt”

“La terra fa pessigolles”

“Aquesta no és còmoda perquè és dura”

“Las piedras hacen cosquillas, la pasta pincha”