Per cadascú la música és una cosa diferent i representa alhora infinitat d’aspectes de la vida. A més  del seu sentit estètic i de l’àmplia versatilitat i complexitat que té com a llenguatge que és, ens evoca imatges, records i emocions.

Al reflexionar sobre la música resultaria fàcil definir-la, però trobo que posar paraules tècniques, tot i la seva importància, no ens transmet la magnitud d’aquest art. El que em fa pensar en la seva grandesa, i a l’hora en la seva dificultat, és pensar en l’òrgan que transmet al cervell les ones mecàniques. El timpà no el podem tancar així com tanquem els ulls per descansar o tanquem la boca quan deixem de menjar o relaxem les mans quan acabem de tocar… sempre està connectat. Poder aillar la màgia que ens transmeten aquestes ones de la contaminació auditiva del món que ens envolta és força complicat.

Establir les condicions necessàries per poder gaudir al màxim de la música, aprenent a escoltar, és l’objectiu principal d’aquesta diversitat d’activitats.

musica 4

IMAGEN DE ALESSANDRO GOTARDO VIA
“Kireei”

Per alguns la música pot estar en un dia de pluja, en el cant dels ocells… La música d’una casa pot estar en l’obrir i el tancar de les seves portes i finestres, un vestit pot trobar la seva música en el fru-fru que fan les costures al donar-l’hi moviment… Per un fotògraf la música pot residir en el so i el silenci del dit que apreta el botó per plasmar aquell desig… Per un infant la música pot residir a tot arreu: en la veu de la seva mare quan encara és al ventre, en el so que fan els seus cabells quan els mou el vent, quan bufa l’espelma del seu primer aniversari… El que fa la diferència entre un simple soroll i la música és l’actitud d’escolta.

IMG_0946

Un exemple d’aquestes activitats va ser la sessió que ens va regalar la Teresa, àvia de l’Ona, i la Caterina. Acompanyades de les seves mans expertes ens van transportar a diferents planetes gràcies a la música de GUSTAV HOLST, THE PLANETS.

IMG_0936

Ens preparem per visitar diferents planetes…MART La guerra, VENUS El portador de la Pau, MERCURI El missatger alat, JÚPITER El portador de l’alegria, SATURN El portador de la vellesa, URÀ El Mag, NEPTÚ El Místic. Passejant pels diferents moviments d’aquesta obra acompanyats del cos i dels cinc sentits.

editada 2
IMG_0940

 

ediatada 6

El plaer de fer la propia música. D’instrumentalitzar un poema buscant els sons més adecuats al significat de les seves paraules.

IMG_0951

Fem un petit recorregut a través de diferents instruments  per entre tots sentir que formem part de quelcom més gran. Ara som una ORQUESTRA!!

IMG_0953

La descoberta ha sigut tan gran que ens hem quedat amb el desig de conèixer nova música. A més de seguir meravellant-nos de la grandesa i diversitat de l’univers, de la mateixa manera que és va meravellar HOLST.

editada 3

Un altre exemple de la varietat d’activitats va ser el divendres 22 de novembre amb la celebració de Santa Cecilia, la patrona dels músics.

editada 9

Aquesta vegada la música va entrar a l’escola d’una manera més festiva i ens va apropar a  l’origen de la transmisió del folklore.

IMG_0326

Els ambients es van omplir de balls i càntics.

editada 7

ediatda 8

Un altre dia, un de normal com qualsevol altre, la música també es cola en l’ambient de cosmos amb la veu i la guitarra de la Vero, recordant cançons i moments de temps passats.

IMG_0430

Aquests moments musicals m’han fet veure la senzillesa de la música. I m’han fet recordar que tot i que la trobem arreu, s’ha d’estar ben atent per poder escoltar la seva melodia.