Fa uns dies que al taller de ciències hem estat treballant les dissolucions.

Ha estat apassionant acompanyar els infants en aquest procés de descoberta i experimentació de com les diferents barreges poden produir uns fenòmens o altres, segons els líquids que barregem…

La primera sessió de dissolucions la vam deixar d’experimentació lliure, però vam comprovar que l’impuls dels infants els portava, més aviat, a fer barreges de molts líquids de manera força impulsiva, i aquest fet provocava que fos molt complicat poder observar fenòmens…

 Com sempre fem a l’escola, l’experiència quotidiana amb els infants és la que va guiant i orientant la nostra pràctica i el nostre acompanyament.

 Va ser a partir d’aquesta observació i d’una posterior reflexió de les mestres que ens n’encarreguem del taller, que vam decidir oferir una segona sessió més guiada per la mestra, de manera que, tot i que eren els infants qui anaven duent a terme les barreges de líquids i sòlids, les mestres fèiem les propostes dels líquids que barrejàvem en cada dissolució.

Va ser fantàstic perquè els infants van poder veure i comprovar les diferents coses que passaven segons el que barrejàvem.

BARREGEM AIGUA I OLI…

Vam poder recollir comentaris com… “sembla sucre groc!”.. “si, a dalt de tot del got!”… “semblen bombolles”… “i si afegim més aigua, queda igual! L’aigua se’n va cap a baix!”

 

BARREGEM AIGUA I VINAGRE…

“Sembla coca-cola! I si hi poséssim sal faríem espuma!”

“Jo ho veig rosa!”… “Jo negre!”

“Queda marró si ho barregem”.

 

BARREGEM AIGUA I SAL…

“És com un medicament”, “No es veu la sal… només es veu blanc!”

“Què ha passat? Al cap d’una estona ha quedat tot aigua, ja no hi ha la sal!”

“La sal queda a sota, i l’aigua queda igual”.

“Queden bombolles i es veuen piquets de sal”.

 

BARREGEM AIGUA I SORRA…

“És tot terra”.

“Sembla te… perquè hi ha unes coses a l’aigua”

“És marró, la sorra sempre s’enfonsa i es queda al final”.

 

BARREGEM AIGUA I PASTA…

“Alguns floten i alguns cauen…”

“Quan es barreja cau, perquè barreja molt i la pasta cau i es posa groc”.

 

BARREGEM OLI I VINAGRE…

“És marró si ho barregem!”

“Quan barregem no es veu l’oli i si no, veiem groc i negre: l’oli i el vinagre…”

 

Ha estat un procés impressionant, on hem pogut acompanyar els infants de manera que el seu impuls inicial ha anat prenent un sentit i s’ha anat transformant en espais de reflexió i descoberta…

A través de processos experimentals s’han anat generant grans i importants marcs d’aprenentatge a través dels quals els infants han pogut extreure conclusions molt relacionades amb la ciència!

Una proposta fonamentada en uns dels principis fonamentals de l’escola: LA IMPORTÀNCIA DE MANTENIR EN ELS INFANTS EL DESIG D’APRENDRE, tot oferint-los un accés al coneixement sense imposició.

Cal mantenir la creativitat de l’infant i aprofitar totes les oportunitats que sorgeixen a l’ambient per compartir el coneixement…

ELS INFANTS SÓN UNS GRANS GENERADORS DE CULTURA I CONEIXEMENT!