Fa uns quants dies que el Gonzalo, pare de l’escola i membre de la comissió d’Agenda21,  ens va preguntar a les mestres si ens interessaria tenir, durant un temps, un vermicompostador a l’escola per seguir treballant amb els infants el tema del compostador i dels residus orgànics.

Nosaltres, engrescades com és habitual, vam contestar-li que estaríem encantades però que, en algun moment, ens hauria de fer una masterclass express per poder tenir alguns coneixements bàsics a l’hora de presentar-ho i treballar-ho amb els infants.

El vermicompostador és un compostador urbà pensat per reciclar, amb l’ajuda de cucs vermells i altres bacteris i fongs, restes vegetals de cuina en espais reduïts. Es pot tenir dins de casa o al balcó, sempre a l’ombra. El resultat és un adob ric en nutrients, que s’usa com fertilitzant i condicionador del sòl, anomenat vermicompost.

La idea que vam tenir va ser la d’anar presentant el vermicompostador durant una tongada de tallers de tarda amb els infants, fent observacions i petits estudis d’anàlisi i investigació i aprofitar la presència, els divendres per la tarda del Gonzalo, per ampliar aquest treball a mode de proposta lliure.

I així ho hem estat fent durant la darrera setmana des del taller de l’Atelier della luce.

El primer que hem fet ha estat anar amb grup del taller a la sala de mestres on, de moment, hem reservat un espai per col·locar-hi el vermicompostador.

Un cop allà i després de mantenir una conversa hem anat cap a l’ambient de l’Atelier della luce amb una mostra de terra, restes de menjar i cucs que la Isabel tenia preparada en un petit terrari.

Un cop a l’ambient, els infants han estat observant i tocant els cucs mentre anaven mantenint converses i fent hipòtesis diverses sobre allò que anaven veient.

Després s’ha plantejat l’opció de fer la representació gràfica del que s’ha anat observant al llarg de la tarda.

Ha estat molt interessant el treball que ha anat sorgint a partir del vermicompostador.