El taller de Vida Pràctica és un espai on els nens i nenes de primer de primària treballen temes de la vida quotidiana relacionats amb la lògica matemàtica i amb la intel·ligència lingüística.

A principi d’aquest curs els vam plantejar la possibilitat de tenir una llibreta, i la proposta va generar molta emoció.

1

Ens vam trobar en assemblea per parlar de tot el que caldria fer per tal de poder tenir tots i totes una llibreta, i a continuació veureu la feinada que vam tenir!

2

Un grup d’infants van decidir dur a terme la proposta en què vam donar-los 200 euros, en monedes d’un euro, que s’havien de repartir entre els 51 infants dels dos primers. Una de les primeres aportacions que van fer va ser que “els de Can Rodari hem de tenir més diners perquè som més nens a l’ambient”.

En aquesta repartició de monedes, vam poder observar i acompanyar diferents estratègies que anaven sorgint dels mateixos infants.

5

Els nens i les nenes anaven agrupant les monedes de diferents maneres, amb l’objectiu d’arribar a saber quantes monedes tocaven a cada infant per poder comprar la seva llibreta.

6

7

Com que no teníem prou monedes, alguns infants van dur a terme aquesta repartició emprant altres materials de matemàtiques que tenim a l’ambient i que fem servir per comptar i per fer operacions.

El taulell perforat…

8

 

El multibase…

9

16

Mentre alguns infants treballaven en la repartició dels diners, uns altres havien decidit fer la proposta que consistia en elaborar l’autorització que havien de signar les famílies per poder anar, a final de setmana, a comprar la llibreta a una llibreria.

13

11

Després d’elaborar les autoritzacions escrivint a mà, vam fer servir instruments com la “tablet” o l’ordinador per poder introduir aquesta autorització abans d’imprimir-la.

3

4

Un grup de nenes van preferir fer servir l’ordinador…

14

I finalment, ja vam tenir l’autorització a punt!

18

Calia posar-la a la carpeta viatgera per no oblidar-nos de prendre-la a casa i tornar-la signada l’endemà…

17

Al final d’aquella sessió de taller ens vam retrobar perquè cada grup d’infants pogués fer arribar als altres nens i nenes el treball que s’havia fet en cada proposta: els que havien fet l’autorització van explicar com l’havien fet i els que havien fet la repartició de diners també van explicar a quina conclusió havien arribat.

10

I aquí us fem arribar algunes de les conclusions a les que van arribar els infants, o diferents aportacions que vam poder recollir les mestres que acompanyàvem el procés:

“Comptem totes les monedes que hi ha i llavors podríem comptar de 5 en 5 fins arribar a 101. I cada grup de monedes de 5 seria per un nen”.

“Fem un, un, un, un, un… repartint per cadascú”.

“També podem anar fent pilets de 3 i els que sobrin els anem posant d’un en un a cada pilet”.

“Tinc una idea! Comptem la meitat dels 200 euros i uns quants agafem una meitat i uns quants l’altra meitat”.

“Amb aquestes que ens han sobrat, mirem si en tenim prou per posar-ne una més a cada pilonet”.

“Ens surten 4 euros per cada nen, i en sobra un. Aquest euro que sobra no el podem repartir, però el podem guardar per si un nen vol una llibreta més cara de 4 euros”.

 

La segona sessió la vam començar recordant que havíem comprovat que cada infant podia disposar de 4 euros per comprar la seva llibreta.

A partir d’aquí, els vam fer arribar un catàleg de llibretes (adaptat per les mestres) de manera que cadascú pogués escollir la llibreta que volia comprar.

19

20

I catàleg en mà, cadascú va escollir la seva llibreta. Com que hi va haver infants que van escollir llibretes més barates de 4 euros, va ser senzill per ells donar els euros que els sobraven als infants que van escollir llibretes més cares de 4 euros, de manera que va quedar compensat i no ens van faltar diners.

I ja vam poder anar a la llibreria, on cadascú va agafar la llibreta que havia escollit, la va pagar, i es va endur el tiquet per poder comprovar, a l’escola, el canvi que ens havien tornat…

22

21

23