Comencem el taller de mates! El material Montessori  ens dona moltes eines per treballar les matemàtiques des d’un aspecte més lúdic. Aquí tenim el multibase. És un material molt conegut pels infants ja que a diari el manipulen per treballar amb unitats, desenes, centenes i milers.

IMG_2949

És així com han anat descobrint les sumes les restes i fins i tot les multiplicacions.

Juguem a un joc que es fa de la següent manera:

Fan una graella i s’ha apunten tots aquells infants que volen participar. Una vegada tancada la graella se associen per jugar en contra de l’adult acompanyant. Amb el llençament  del dau s’inicia el joc.

IMG_2862

A mida que van avançant en el joc van sumant les unitats que els hi han sortit. Quan arriben a deu  han de canviar-ho per una desena i continuar sumant.  Si arriben a deu desenes, han de canviar-ho per una centena. Si arriben a deu centenes han de canviar-ho per un miler i així sucessivament.

IMG_3170

Guanya qui aconsegueixi  mes unitats, per suposat “sempre són els infants”, ja que ells poden arribar a ser sis o set i llançant el dau tots i les unitats es van acumulant, mentre que l’adult acompanyant és un i llença el dau una vegada, amb la qual cosa és impossible guanyar.

IMG_2892

Ells mateixos posen les normes de joc. “Ha d’haver-hi  només un adult acompanyant”.

IMG_4556

Amb aquest joc gaudeixen molt al veure que poden guanyar a l’adult. Però per sobre de tot, és el fet de que se n’adonen que saben sumar, restar i alguns fins i tot multiplicar i que també saben  diferenciar entre unitats, desenes, centenes i milers.

IMG_2889

El somriure i la mirada de l’ infant al descobrir que saben fer aquestes operacions no te preu, ni comparació.

IMG_3169

Són aquestes vivències les que m’omplen d’energia com a mestra d’aquesta escola.

Per Julia Espino.